БЕЗПЛАТЕН ЙОГА ИНФО-БЮЛЕТИН


КУРКУМАТА - ПОДПРАВКА ИЛИ ЛЕКАРСТВО?

 

КУРКУМАТА—ВЕЧЕ Е ДОКАЗАНО, ЧЕ ТАЗИ ИНДИЙСКА ПОДПРАВКА ОБЛЕКЧАВА СИМПТОМИТЕ НА АЛЦХАЙМЕР С  30%

 

Независимоот милионите долари, изхарчени за изследвания с лекарства, едно от най-обещаващите лечения на Алцхаймер е открито в нещо, което е широко известно като оцветител за храна.

 

 

Веществото куркумин, намиращо се само в куркумата е широко използвана индийска подправка,популярна и в южноазиатските страни като Непал, Иран и Тайланд. Ярко жълтата куркума е позната на любителите на къритата, но присъства и в други готови подправки. Тя се използва в азиатската медицина от векове.

Както и други ярко оцветени храни (например нарът и доматите), именно веществото куркумин дава на куркумата както яркия цвят, така и антиоксидантните й свойства. И както ликопенът в доматите и бета-каротина в морковите, ярко оранжевият куркумин има много сериозна позла за здравето. Предварителните научни изследвания доказват,че куркуминът помага да се намали бета-амилоидната плака в мозъците на хора с Алцхаймер и да се предотврати образуването на такава плака в здрави хора. Тази плака е ключът към разбирането—и предпазването—от коварната болест.

Болестта Алцхаймер се характеризира с натрупването на налепи от протеинови фрагменти– амилоид бета—в мозъка. Учените стигат до извода,че ако се блокира образуването на амилоидните налепи или се изхвърлят по някакъв начин плаките, особеноако лечението е започнало рано, преди болестта да е напреднала –имаме всички шансове на успешно излекуване.

Според Тери Ламеронд, основател и президент на “Еврофарма”: “Повечето учени и изследователи на Алцхаймер вярват, че предпазването от или изхвърлянето на амилоидните плаки е от огромно значение за хора с Алцхаймер. Бета амилоидните плаки пречат на нормалното функциониране на мозъка и допринасят за деменцията.”

 

Разбира се, само редовното хапванео на големи количества куркума няма да реши проблема (макар куркумата да си е вкусна подправка). Екстракт от куркумин вече се намира и под формата на хапче,което засега преминава клинически изпитания. Едно от тези изпитания показва  30% спад в големината на плаките, асоциирани с Алцхаймер при плъхове—и то само за една седмица.

 

Но Алцхаймер не е единствената болест, която може да спечели от ярката подправка. Куркуминът е доказан силен антиоксидант и противовъзпалителсно средство и в Индия не го хапват в изобилие случайно. Тези му свойства правят куркумата ефективна и при рак (превенция и лечение), артрит, чернодробна болест, нервни черва, депресия и много други,засягащи здравето проблеми. Всички те са демонстрирани в клинически изследвания.

За да се подсили ефекта от куркумина—или поне така показват някои научни изследвания—той трябва да се поема с адекватна доза витамин D. Така двете вещества стимулират вид имунна клетка,която може да :почисти” бета амилоида по-бързо и по-ефективно.

Разбира се, необходими са още изследвания и доказателства. Алцхаймер е сложна болест и предпазването от нея, както и самото й лечение не е еднозначен процес, нито зависи само от намаляване на гореспоменатите плаки. Във всички случаи обаче си заслужава да включим куркумата в менюто си –не само като силен антиоксидант и—вероятно—лекарство, а и просто защото храната е по-вкусна—че и здравословна—в нейното присъствие.

 

© Copyright Yogashala Studio

 гр. Русе

 ул “Люляк”  11

 e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.